Honic HN-4KA



  • I found this 4k POE camera for $80
    https://www.amazon.com/gp/product/B07L9T73LN/

    I also have two 1080p POE cameras around $40 each. two different brands, same CMOS chips and same firmware, but different housing and IR lights. the firmware was IPCAM-100 and I think Danale may be the actual manufacturer?

    Anyways, I can’t get the Honic camera to work with monoclecam and Alexa. I have tried the following:

    H.264 at 1920x1080

    H.264+ at 1920x1080

    I also tried the modified live555proxyserver from: https://monoclecam.com/support/incompatible

    I also compiled my own live555proxyserver from latest source code. The one I compiled had issues with OutPacketBuffer::maxSize being exceeded, so I guess that’s why monoclecam team compiled their own version?

    when using ffmpeg I did run into an issue with audio. the audio uses pcm_mulaw. not sure if that matters, it’s just something different than the cameras i have working.

    if anyone has anything else i haven’t tried yet, i’d appreciate it

    thanks!



  • I enabled audio and selected G711U and it started working! I still have to use the RTSP proxy though. Doesn’t work without it.

    This camera doesn’t have a microphone, so I guess enabling the microphone changes a flag on the rtsp stream command or something.

    Maybe that is your unknown issue with some cameras?



  • @3blake7 said in Honic HN-4KA:

    I also tried the modified live555proxyserver from: https://monoclecam.com/support/incompatible

    We are now suggesting users try this service instead of the Live555 RTPS proxy server. Its still in BETA, but is stable at this point: https://monoclecam.com/monocle-gateway

    I also compiled my own live555proxyserver from latest source code. The one I compiled had issues with OutPacketBuffer::maxSize being exceeded, so I guess that’s why monoclecam team compiled their own version?

    Correct, among a few other minor changes. Our sources are here for those changes:
    https://github.com/MonocleCam/monocle-proxy/tree/mods

    when using ffmpeg I did run into an issue with audio. the audio uses pcm_mulaw. not sure if that matters, it’s just something different than the cameras i have working.

    PCM (m/u)Law is the G711 codec which Alexa claims to support. As you have experienced, Alexa seems to struggle with certain cameras and implementations of this audio stream.

    I enabled audio and selected G711U and it started working! I still have to use the RTSP proxy though. Doesn’t work without it.

    This camera doesn’t have a microphone, so I guess enabling the microphone changes a flag on the rtsp stream command or something. Maybe that is your unknown issue with some cameras?

    Some cameras will describe/include the audio channel in the stream even if there is no hardware to support the audio. This does seem to cause issues with Alexa devices. Often disabling the audio in the camera’s setting will help this situation but not in all cases. Here are additional tips. https://forum.monoclecam.com/topic/45/help-my-camera-stream-is-not-working-on-alexa

    I know you have it working, but it may also work using our Monocle Gateway service with the “@tunnel, @noaudio” tags will will strip the audio channel from the stream.


Log in to reply